ARTYKUŁY

TECHNOLOGIA PRODUKCJI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO I MAKUCHU

Olej słonecznikowy - to jeden z najbardziej rozpowszechnionych olejów roślinnych, który ma dużą gospodarczą ważność. Jest stosowany w różnych branżach przemysłu : spożywczej, kosmetologicznej,mydlarskiej, rolnej, przemyśle lakierów i farb i innych.

ZASTOSOWANIE OLEJU SŁONECZNIKOWEGO I MAKUCHU

Olej słonecznikowy jest najwięcej powszechnionym i najbardziej pożytecznym rodzajem roślinnych tłuszczów dzięki temu, co posiada niską temperaturą zastygania i wysoki procent pożytecznych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą do jego składu.

Olej roślinny jest szeroko stosowany w gospodarce rolnej. Jest dodawany do karmy, żeby zwierzęta otrzymywały dostateczną ilość niezbędnych dla nich kwasów tłuszczowych, minerałów i witaminy Е.

Makuch z nasion słonecznika może być wykorzystywany jako komponent dla mieszanek paszowych, o ile zawiera dużą ilość białka i ma wysokie odżywcze wartości.

TECHNOLOGICZNY PROCES OTRZYMANIA OLEJU SŁONECZNIKOWEGO I MAKUCHU

Technologia otrzymania oleju słonecznikowego zaczyna się z oczyszczenia nasion. Ten proces odbywa się na magnetycznych i sitowych separatorach, potem nasiona ważą i suszą w suszarkach szybowych. W wyniku wilgotność surowca obniża się z 10-15% do 2-7%. Nasiona są chłodzone z 50°С do 35°С. Łuszczenie nasion odbywa się w talerzowym młynie. Łupiny oddzielane są od jądr na specjalnym urządzeniu - separatorze powietrzno - sitowym.

Dla rujnowania komórkowej struktury nasiona rozdrabniają na zgniataczach walcowych albo obrabiarkach sposobem tłoczenia. Dokładnie ztłoczone nasiona poddają obróbce (nawilżają parą nasyconą ), a potem obsmażają.

Po obróbce termicznej ztłoczone nasiona nabywają potrzebną plastyczność, co ułatwia wyciskanie oleju w prasie. Przy obsmażaniu wilgotność surowca zmniejsza się do 5-7%, a jego temperatura stanowi 105-115°С.

Olej z nasion tłoczonych otrzymują za pomocą dwóch sposobów: ekstrakcji lub wyciskania. Pierwszy sposób jest bardziej ekologiczny. Jednak oleju w wyniku ekstrakcji otrzymujemy mniej.

Zazwyczaj przed procesem wyciskania ztłoczone nasiona nagrzewają w specjalnych piecach przy 100-110°С, razem z tym i nawilżając i mieszając go. Obsmażony surowiec poddają wyciskaniu w wyciskarce. Jakość tego procesu zależy od ciśnienia, spoistości i lepkości oleju,objętości ztłoczonych nasion, trwałości wyciskania innych czynników. Charakterystyczny smak gotowego produktu, otrzymanego wskutek tego procesu, jest podobny do podsmażonych nasion słonecznika.

W wyniku tłoczenia w wyciskarce z obsmażonych tłoczonych nasion wychodzą dwa produkty: makuch i olej, który zawiera cząsteczki jądra. Olej jest poddawany procesowi filtracji w prasie filtracyjnym. Otrzymany makuch zawiera od 4 до 17% oleju. Po tym jest on drobiony na kruszarce młotkowej, cienko rozdrabiany i nawilżany parem. Po nawilżaniu i formowaniu płatków produkt jest poddawany ekstrakcji. Otrzymywany z niego olej jest poddawany rafinowaniu.

Makuch, który pozostał po wyciskaniu, może być poddawany ekstrahowaniu albo będzie wykorzystywany w hodowli zwierząt dla produkcji mieszanek paszowych.

Olej słonecznikowy, który był otrzymany w wyniku tego procesu, jest nazywany "surowym", ponieważ po wyciskaniu przechodzi on tylko proces stania. Otrzymany produkt ma wysokie odżywcze i smakowe właściwości.

Produkcja oleju roślinnego sposobem ekstrakcji przewiduje użycie rozcienczalników organicznych (najczęściej to benzyna ekstrakcyjna ) i odbywa się w specjalistycznych urządzeniach - ekstaktorach. W ciągu tego procesu stwarza się micela - olej w rozpuszczalnikach, pozostałość – to beztłuszczowa twarda śruta. Potem w destylatorze i sznekowej maszynie parowej odbywa się odcedzanie z tych komponentów rozpuszczalnika. Na koniec gotowy produkt musi być odstojony, filtrowany i poddawany podalszemu przerobowi.

Przedsiębiorstwo Yukon Transit proponuje wysokogatunkowy olej roślinny і makuch słonecznikowy.

TECHNOLOGIA OTRZYMANIA OLEJU SOJOWEGO I MAKUCHU

Olej z nasion soi jest liderem wśród olejów roślinnych za ilością biologicznie aktywnych substancji pochodzenia roślinnego, witamin,minerałów i białka. Także olej jest doskonale przyswajany przez organizm.

Sojowy olej ma jaskrawą, słomiano-żółtą barwę. Charakteryzuje się specyficznym, intensywnym zapachem.Olej z nasion soi jest otrzymywany za pomocą dwóch sposobów: tłoczenia i ekstrakcji. Wśród innych olejów roślinnych, olej sojowy zajmuje liderujące pozycje na rynku światowym.

ZASTOSOWANIE OLEJU SOJOWEGO I MAKUCHU

Olej sojowy ma szerokie zastosowanie w farmaceutycznym i spożywczym przemyśle, a także w jakości stabilizatorów przy konserwacji.Na bazie tego oleju roślinnego produkują różnego rodzaju środki piorące, plastiki i barwniki syntetyczne.

Również olej z nasion soi jest szeroko wykorzystywany w rolnictwie. Może być stosowany dla wzbogacenia karmy dla zwierząt, w przygotowywaniu mieszanek paszowych dla drobiu, kotów, psów i bydła. Olej sojowy dodają do karmy po to, żeby zwierzęta otrzymywały dostateczną ilość cennych kwasów tłuszczowych, białka i witaminy Е.

Makuch sojowy wykorzystywany jest dla przygotowania pełnowartościowych mieszanek paszowych i uzupełniających domieszek.Makuch wyróżnia się dużą zawartością białka roślinnego i substancji mineralnych, wysoką wartością biologiczną i łatwą przyswajalnością przez organizm. Oprócz wysokogatunkowego białka w makuchu sojowym mieszczą się pożyteczne mikroelementy - wapń,żelazo, fosfor, mangan i cynk.

TECHNOLOGICZNY PROCES PRZERÓBKI NASION SOI

Dla przeróbki nasion soi wykorzystywane są tylko w oczyszczone, dojrzałe nasiona. Tylko wtedy gotowa produkcja będzie miała dużą ilość substancji pożytecznych ,witamin i minerałów.

Dla otrzymania oleju i śruty stosowane są dwa najbardziej rozpowszechnione sposoby przeróbki :chemiczny (albo ekstrakcja) i mechaniczny (albo tłoczenie).W wyniku obu sposobów wychodzi surowy sojowy olej, który zawiera niewielką ilość lecytyny (do 3%).

W procesie technologicznym otrzymania oleju i makuchu z nasion soi jest sześć głównych etapów:

  • Pierwszy - to oczyszczanie nasion od rozmaitych domieszek.
  • Drugi - suszenie surowca. W specjalnych przemysłowych suszarkach nasiona są zazwyczaj poddawane obróbce mediami suszącymi - powietrzem i gazem dymnym.
  • Trzeci - przygotowanie surowca do usuwania oleju. Jego zapasy w tkankach nasion rozdzielają nierównomiernie - duża część znajduje się w jądrze, a w płodowej i nasiennej membranie oleju mieści się mniej. Więc w trakcie przeróbki nasion bardzo ważnym jest proces separacji jądra od błon.
  • Następna faza - to zmiażdżenie nasion. Zgniecione nasiona będą poddawane podalszej obróbce.
  • Na piątym etapie zgniecione nasiona i krupy poddawane są hydrotermicznej obróbce. Odbywa się proces ekstrudowania, albo obsmażania surowca w kotłach czy piecach.
  • Końcowy etap polega na otrzymaniu oleju sposobami tłoczenia w specjalnych urządzeniach albo ekstrakcji z użyciem rozpuszczalników organicznych . Wskutek tego procesu odbywa się ostateczne odtłuszczanie makuchu.

Mechaniczny sposób obróbki jest wykonywany bez użycia rozpuszczalników. Wyróżnia się ekologiczną czystością i naturalnością i zachowuje wszystkie pożyteczne składniki i właściwości gotowego produktu.

Przedsiębiorstwo Yukon Transit sprzedaje i transportuje wysokojakościowy olej sojowy i makuch. Dostarczamy tylko naturalną produkcję roślinną, która jest wyróżniona certyfikatami jakości.

TECHNOLOGIA OTRZYMANIA OLEJU I MAKUCHU RZEPAKOWEGO

W ostatnich latach produkcja rzepaku znacznie wyrosła, o ile otrzymanie oleju z nasin tej rośliny nie wymaga wielkiego wydatku pieniężnego, więc, jest ona dosyć tania. Oprócz tego makuch rzepakowy ma szerokie zastosowanie w rolniczych celach. Trzecia przyczyna – jest to niedrogi surowiec wykorzystywany w produkcji biopaliw

Olej rzepakowy zawiera bogate źródło witaminy A, Е, D, omega-3,nasycone kwasy tłuszczowe i inne. Dodatkowo przyspiesza on metabolizm i procesy regeneracji,a także obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.

ZASTOSOWANIE OLEJU RZEPAKOWEGO I MAKUCHU

Olej rzepakowy wykorzystywany jest w spożywczym i kauczukowym przemyśle. Makuch rzepakowy - to jeden z niezbędnych komponentów karmy dla bydła rogatego. Jest on także naturalnym mlekostymulującym środkiem. Dosyć duża zawartość proteiny w makuchu rzepakowym pomaga zwiększać zawartość tłuszczu w mleku, a niewielka ilość włókna pokarmowego pozwala kombinować ten komponent paszowy z innymi karmami.

Doskonałą właściwością tego produktu jest wielka ilość surowego oleju w makuchu. Swoją drogą, olej rzepakowy zawiera kwas oleinowy, który z kolei podwyższa energię metaboliczną karmy. To pozwala zrezygnować z dodatkowego wprowadzenia do paszy bydła rogatego olejów roślinnych.

TECHNOLOGICZNY PROCES OTRZYMANIA OLEJU I MAKUCHU RZEPAKOWEGO

Współczesny sposób produkcji obejmuje trzy sposoby otrzymania oleju i makuchu rzepakowego:

  • proces ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika z poprzednimi tłoczeniem;
  • ekstrakcja;
  • odpęd sposobem tłoczenia.

OTRZYMANIE OLEJU I MAKUCHU RZEPAKOWEGO METODĄ TŁOCZENIA

Przeróbka nasion olejnych rzepaku na prasie jest możliwa kilkoma sposobami: jednorazowe i dwukrotne tłoczenie na zimno albo na gorąco, a także dwukrotne tłoczenie z ekstruzją.

Najpierw nasiona rzepaku są poddawane obróbce na zimno.Na tym etapie była wycisnęta dosyć wielka ilość oleju z niewielką zawartością rozmaitych domieszek. Potem makuch jest poddawany wyciskaniu - ekstruzji. Końcowa faza procesu tłoczenia – to obróbka surowca sposobem „na gorąco” przy temperaturze blisko 100°С.

Właściwość tego procesu technologicznego polega na tym, że nasiona nie są poddawane poprzedniemu rozdrobnieniu (rozmiażdżaniu) i obróbce termicznej. Więc w wyniku gotowa produkcja ma wysoką wartość spożywczą i pierwszorzędną jakość. A sam proces technologiczny charakteryzuje się prostotą montażu i obsługi, a także niskimi wydatkowaniami energii.

Po tłoczeniu otrzymywana jest duża ilość oleju, który ma wysoką zawartość pożytecznych mikroelementów, witamin i ma wysokie wartości odżywcze. Otrzymany w wyniku tego sposobu makuch jest poddawany suszeniu, a potem jest używany jak karma dla zwierząt domowych.

Osobliwością procesu ekstrakcji jest bardziej niska kwasowość gotowej produkcji, co charakteryzuje się mniejszą zawartością w nim wolnych kwasów tłuszczowych, w tym i kwasu erukowego, który uważany jest szkodliwym dla organizmu.

Po przeróbce nasion na olej rzepak daje dosyć pełnowartościowe ze względu ilości i jakości białka makuch i śrutę. Ta proteina jest bliska za swoim składem do białka jajek, krowiego mleka i masła. Makuch,oczyszczony od łupiny nasiennej, jest doskonale i łatwo przyswajany przez organizm zwierząt.

Przedsiębiorstwo Yukon Transit zajmuje się sprzedażą i transportowaniem jakościowego i pożytecznego rzepakowego oleju i makuchu. Jakość naszej produkcji była wielokrotnie wyróżniona międzynarodowymi certyfikatami.